MVO Nederland bestaat in 2019 vijftien jaar. Een uitgelezen moment om terug te blikken op wat ons tot het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa heeft gemaakt. En wat we sinds de oprichting in 2004 met inmiddels 2.000 partners hebben bereikt voor de nieuwe economie en een duurzamere wereld. Daarom kijken we in een serie met partners van het eerste uur terug én vooruit. Partner nummer zeven die we spreken is Frans Beckers. Oprichter van FBBasic, een bedrijf dat elke dag werkt aan de herwinning van grondstoffen. Circulair ondernemen dus.

FBBasic noemt zichzelf ook wel ‘The Urban Mining Company’. Beckers legt uit: “We houden ons hier bezig met het ontwikkelen van circulaire strategieën, concepten en producten. Daarnaast zetten we systemen op voor retourlogistiek, refurbishment en recycling. En we ontwikkelen IT-applicaties om de circulaire economie te ondersteunen. Niet alle werkzaamheden gaan onder de naam FBBasic, maar ze zijn er wel allemaal uit ontstaan.”

Frans Beckers richtte FBBasic zeven jaar geleden op. “Ik werkte toen bij Van Gansewinkel, de voorloper van Renewi. Samen met een aantal andere bedrijven hebben we toen de Groene Zaak opgericht. Daar ben ik altijd lid van geweest, ook toen ik zelfstandige werd. Na de fusie met MVO Nederland werd ik lid van het Koplopersnetwerk.”

SAMEN CIRCULAIR

Beckers gebruikt zijn MVO Nederland-partnerschap onder meer om inspraak te hebben in belangenbehartiging. Beckers: “De laatste jaren heb ik veel tijd gestoken in public affairs door bijvoorbeeld input te geven voor de Tweede Kamer.” Daarnaast maakt hij met FBBasic gebruik van het netwerk door samenwerkingen aan te gaan met andere partners. Of dat nu het samen uitvoeren van een project of een klant-leverancierrelatie is.

“FBBasic is onder meer actief in de textielsector. Voor concrete projecten proberen we de juiste partijen bij elkaar te zoeken. In 2015 zijn we bijvoorbeeld begonnen met het ontwikkelen van circulaire veiligheidsschoenen, samen met EMMA Safety Footwear.” Het totale assortiment, het logistieke systeem, de recycling en de IT-applicaties zijn nu circulair. Een project waar Beckers enorm trots op is en nog grote plannen mee heeft: “We willen uitbreiden naar andere producten in Europa. Ik zie een sectorsamenwerking voor me waar bedrijven over hun grenzen heenstappen en een shared facility maken om schaal te creëren. Want dat is de uitdaging in circulariteit.”

CIRCULAIR TOT IN DE PUNTJES

FBBasic ontwikkelt ookt IT-systemen die het circulaire proces ondersteunen. Dat doet het via het bedrijf Cirmar, waar FBBasic mede-eigenaar van is. “Daar gebruiken we, naast een materialenpaspoort en -bank onder meer een dashboard waarop we de positieve impact op SDG’s kwantitatief inzichtelijk maken. Zo maken we circulaire producten die een volledig circulair systeem onder zich hebben.”

Becker’s motivatie is duidelijk: “Als we de productie in Europa willen behouden en terughalen, dan zullen we grondstoffen moeten bezitten. En we zijn het enige continent ter wereld dat hier nog nauwelijks over beschikt. We zullen de stap moeten zetten van fossil – naar urban minded. En: het milieu minstens net zo goed achterlaten als je het aantrof, het beter achterlaten waar het al beschadigd is en inzetten op een CO2-neutrale situatie.”

HET AANDEEL VAN MVO NEDERLAND

Als we Beckers vragen hoe hij MVO Nederland een bijdrage hieraan ziet leveren, zegt hij: “MVO Nederland kan echt een rol spelen in de aanjaagfunctie. Bij de innovators, maar ook bij de partijen die een product of dienst daadwerkelijk moeten gaan toepassen. De investering hoeft niet eens zo groot te zijn, maar bedrijven moeten bereid zijn om mee te doen. Op het gebied van circulariteit gaat een nieuwe ontwikkeling stap voor stap en zijn er soms grote partijen of samenwerkingen nodig die naar voren stappen voor de financiering. Daar ontbreekt het bij ons nog wel eens aan. Typisch iets waar MVO Nederland bij kan helpen.”

Ook het gedachtegoed moet volgens Beckers veranderen – van kleine schaal naar groots industrieel niveau: “We vinden het heel normaalo m voor reguliere productontwikkeling en -innovatie lang na te denken, maar als het om circulariteit gaat willen we vaak de quick wins.” Volgens Beckers moeten we de tijd nemen. Een industrie die in honderdvijftig jaar is ontwikkeld hoeft immer niet in drie jaar te veranderen. Dat mag best wat langer duren. Als er maar stappen worden gezet.

DE TOEKOMST

Kijkend naar de toekomst richt Beckers zich op de kansen van zijn IT-appliacties voor het grondstoffenthema. “Dit vind ik eigenlijk belangrijker dan het energie- en klimaatthema. Grondstoffen zijn namelijk al zodanig schaars, en als je hier een circulaire oplossing voor hebt, is dat vanzelf ook een oplossing voor het klimaatvraagstuk. Er zijn gelukkig al wel genoeg partijen die gewoon gaan doen!”

Tenslotte doet Beckers nog een oproep aan de partners van MVO Nederland om een open mind te hebben. “Wees bereid om risico te nemen en samen schaal te ontwikkelen. Vooral op deelsectoren kan dit goed. Dus sta op en wees bereid met elkaar te delen!”