We organiseerden een gezamenlijk webinar met Cibutex and bAwear, om de kansen voor circulaire ontwikkelling in B2B textile te bespreken. Onze gezamenlijke inspanningen begonnen met een pilot use case voor circulaire keukenhanddoeken, die in de nabije toekomst gevolgd zal worden door andere producten. In dit artikel geven we onze belangrijkste conclusies en volgende stappen aan, en kun je het volledige webinar terugkijken.
Cibutex: kringlopen sluiten voor B2B-textiel
Bij de vele Europese wetgevingsinitiatieven met betrekking tot duurzame producten worden B2B-producten soms over het hoofd gezien. Veel wetgeving is erop gericht consumenten te helpen duurzamere keuzes te maken of hen in staat te stellen duurzamere producten te gebruiken. Textiel in het bijzonder is een van de productcategorieën die steeds meer gereguleerd wordt, bijvoorbeeld door de regulering van afvaltransporten, de Ecodesign for Sustainable Products Regulation, of de CSRD. Dit zijn allemaal belangrijke stappen om meer circulair textiel te realiseren, maar Cibutex heeft een specifieke kans geïdentificeerd voor B2B textiel.
Cibutex richt zich om een paar eenvoudige redenen op B2B-textiel. Ten eerste zijn deze producten meestal consistent en relatief eenvoudig van samenstelling. Dit maakt ze ideaal voor recycling, evenals verbeteringen die hun circulariteit vergroten. Daarnaast worden ze geleverd in voorspelbare, traceerbare volumes: we weten welke producten waar worden gebruikt. Dat maakt het veel eenvoudiger om retourlogistiek te organiseren, samen te werken met recyclers om de benodigde grondstoffen voor hun processen te vinden en markten te identificeren voor het volgende gebruik. De gebruikte volumes zijn ook geconcentreerd op een beperkt aantal locaties. Voor B2C textiel is dit een ander verhaal, omdat het meestal moeilijk is om producten te traceren nadat ze zijn verkocht. Tot slot wordt B2B-textiel vaak al verwerkt door textieldienstverleners, die gewend zijn om zo efficiënt mogelijk te werken. Dit helpt ook weer bij het doorvoeren van productverbeteringen, omdat deze bedrijven grote hoeveelheden verwerken en veel kennis hebben over de ideale behandeling van de verschillende stoffen die worden gebruikt.
Cirmar en B2B-textiel: circulaire kansen
We zijn het helemaal eens met Cibutex: B2B is een geweldige plek om te beginnen met het verbeteren van producten richting circulariteit. Een van de belangrijkste hulpmiddelen om deze duurzame vooruitgang te realiseren is de implementatie van digitale productpaspoorten zoals C_passport®. Als we producten beter kunnen ontwerpen voor circulariteit en omgekeerde logistieke partners en recyclers kunnen vinden, lijkt alles klaar te zijn voor een circulair product. Maar als we er niet in slagen om de informatie vast te leggen die alle partners in de toeleveringsketen nodig hebben om dit circulaire potentieel te realiseren, kan het verloren gaan. Met digitale productpaspoorten kunnen bedrijven waardevolle informatie vastleggen, zoals de samenstelling van materialen, instructies voor recycling en het volgende gebruik, evenals impactgegevens, en dit alles koppelen aan een fysiek product. En nu de vraag naar betere en volledigere productgegevens toeneemt, worden ze in veel markten al snel een license to operate.
bAwear: diepgaande analyse van de impact van textiel
Voor veel producten is materiaalgebruik de dominante factor bij het bepalen van de voetafdruk van een product. Vooral voor circulaire producten maakt het verschil dat materialen worden hergebruikt. Dit voorkomt nieuwe inkoop en resulteert in een aanzienlijk lagere voetafdruk dan concurrerende, lineaire producten. Voor B2B-textiel moeten we echter iets dieper graven om de impact van producten volledig te begrijpen, en daarom waren we blij dat we voor dit proefproject konden samenwerken met bAwear. Zij voeren gestroomlijnde LCA’s uit voor textielproducten, waarbij ze rekenen van wieg tot graf. Onze gecombineerde input stelde ons in staat om in detail te berekenen wat de ideale samenstelling van een keukenhanddoek is, gezien het feit dat deze veelvuldig gewassen en gebruikt zal worden. Hierdoor kunnen we de voordelen van circulaire vooruitgang binnen dit pilotproject bepalen, zoals geïllustreerd in de onderstaande afbeelding.
Ik wil bijdragen aan circulair B2B textiel!
Dat is goed nieuws. We nodigen iedereen die actief is in B2B-textiel van harte uit om deel te nemen aan het Cibutex-initiatief. Zij kunnen pilotprojecten realiseren en deze uitbreiden tot het punt waarop ze volledig geïntegreerd zijn in de dagelijkse gang van zaken. Als de impactberekeningen en de creatie van digitale productpaspoorten ook voor jou interessant zijn, hebben we een aanbod: geef ons een bill of materials van een product, dan genereren we samen met bAwear gratis de eerste digitale productpaspoorten met impactgegevens. Zo zie je de toegevoegde waarde van de technische mogelijkheden!
Recent Comments