Batterijen zijn niet meer weg te denken uit de wereld. We gebruiken ze voor onze telefoons, auto’s, laptops en nog veel meer. Om deze batterijen te maken, hebben we veel kritieke grondstoffen nodig die schaars en duur zijn. Het basisprincipe van de circulaire economie om materialen terug te winnen en hun kwaliteit en waarde te behouden, geldt meer dan voor welke andere productcategorie ook voor batterijen. Een van de manieren waarop we duurzame vooruitgang kunnen boeken, is door digitale productpaspoorten voor batterijen te maken. Door relevante informatie vast te leggen, te communiceren over de gevolgen van het maken en gebruiken van batterijen en oplossingen te vinden om ze langer te gebruiken, te recyclen en op te knappen aan het einde van het gebruik, kunnen we beter zorg dragen voor onze schaarse materiaalvoorraad.
De milieu-impact van batterijen
Zonder al te diep in de negatieve aspecten te duiken: batterijen zijn hulpbron-intensief en vervuilend. Op deze manieren hebben ze impact op het milieu:
- Kritische grondstoffen: ze zijn niet alleen schaars, het ontginnen en winnen van kritieke grondstoffen is een proces dat leidt tot aanzienlijke koolstofemissies, energieverbruik en waterverontreiniging.
- Verwijdering: we willen het vernietigen van batterijen vermijden, maar het gebeurt wel. Dit is schadelijk voor het milieu, vooral gezien de hoeveelheid giftige metalen die worden gebruikt om batterijen te maken, zoals lood, cadmium en kwik.
- Recycling: niet veel batterijen vinden hun weg naar recyclingprocessen. Zelfs als dat wel gebeurt, is het recyclingproces gevaarlijk en energie-intensief als het niet goed wordt uitgevoerd.
Met andere woorden: meer dan genoeg reden om duurzame oplossingen te vinden.
Impact berekenen en eerlijke vergelijkingen maken
Het is een uitdaging om de impact van producten te kunnen berekenen en vervolgens in DPP’s over deze impact te communiceren. Het uitvoeren van één levenscyclusanalyse kan duizenden euro’s kosten en maanden, zo niet jaren duren. Als we de ambitie hebben om alle batterijen die op de Europese markt worden verkocht in DPP’s vast te leggen, is dat misschien niet de juiste weg. C_passport® maakt het mogelijk om de impact van batterijen te berekenen op basis van de samenstelling van het materiaal, de samenstelling van het product en de oplossing voor het einde-gebruik. Dat proces neemt slechts enkele minuten in beslag en biedt zelfs de mogelijkheid om met verschillende scopes te rekenen. Dit maakt het vergelijken van batterijen ook een stuk eenvoudiger. Je kunt zelfs de materiaalsamenstelling van DPP’s wijzigen om de verandering in impact direct te berekenen. Een geweldige manier om bij te dragen aan onze gemeenschappelijke doelen: het identificeren van de impact van producten en het verbeteren met inzichten.
EU-doelstellingen voor een circulaire economie
Als antwoord op de uitdagingen die zich voordoen op het gebied van batterijen en nog veel meer, heeft de Europese Unie ambitieuze doelen gesteld voor de overgang naar een circulaire economie en het verminderen van afval. De meest relevante met betrekking tot batterijen:
- Batterijrichtlijn: met 2030 als horizon heeft de EU een aantal normen in kaart gebracht waaraan batterijen moeten voldoen, waaronder inzameldoelstellingen, markering en etikettering en een beperking op het gebruik van lood.
- Digitaal productpaspoort: tegen 2027 moeten alle nieuwe batterijen die op de Europese markt worden verkocht, verbonden zijn met een digitaal productpaspoort.
- Eisen voor ecologisch ontwerp: Nieuwe eisen voor ecologisch ontwerp die zijn vastgelegd in de verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten (ESPR) zullen ervoor zorgen dat batterijen worden geproduceerd met minder impact op het milieu en gemakkelijker te recyclen zijn. Dit omvat ook ontwerp voor duurzaamheid, herbruikbaarheid en upgradebaarheid.
Eindegebruiksoplossingen verbeteren
Een van de meest overtuigende voordelen van DPP’s voor batterijen is hun rol in het verbeteren van end-of-use oplossingen. Batterijen worden vaak weggegooid omdat gebruikers niet weten wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat ze worden gerecycled. DPP’s pakken dit aan door gedetailleerde inzichten te bieden in de samenstelling, recyclebaarheid en mogelijkheid om batterijen te renoveren. Zo werkt het:
- Recycling vergemakkelijken: DPP’s geven specifieke informatie over de materialen en onderdelen waaruit een product bestaat. Dit stelt recyclers in staat om de beste methoden te bepalen voor het verwerken van de materialen, het verminderen van afval en het verhogen van de efficiëntie van recyclingprocessen. Recyclers kunnen deze informatie gebruiken om te bepalen welke onderdelen eventueel vervangen moeten worden om de batterij weer op de markt te brengen.
- Bevorderen van verantwoord einde-gebruik: Met duidelijke richtlijnen over hoe batterijen moeten worden weggegooid, is de kans groter dat consumenten duurzame praktijken volgen. DPP’s kunnen worden verbonden met QR-codes of RFID-tags die linken naar gedetailleerde instructies, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker wordt om zich bezig te houden met verantwoorde verwijdering of recycling.
- Tweedehandsmarkten ondersteunen: Gedetailleerde productinformatie verhoogt de waarde van tweedehands artikelen door potentiële kopers inzicht te geven in de geschiedenis en staat van het product. Deze transparantie kan het consumentenvertrouwen vergroten en de aankoop van tweedehands batterijen aanmoedigen, waardoor de gebruikscyclus verder wordt verlengd en het volgende gebruik van producten wordt bevorderd.
Visualiseren van materiaalsamenstelling en bijbehorende effecten
DPP’s visualiseren de materiaalsamenstelling van batterijen en hun milieueffecten. Deze transparantie is cruciaal voor zowel consumenten als bedrijven die beter geïnformeerde beslissingen willen nemen.
- Transparantie in materiaalinkoop: DPP’s kunnen de herkomst van grondstoffen laten zien, met gedetailleerde informatie over locaties, methoden en certificeringen. Deze informatie is van vitaal belang voor consumenten die prioriteit geven aan ethische en duurzame producten, omdat het hen in staat stelt producten te kiezen die overeenkomen met hun waarden.
- Milieu-impact beoordelen: Door de ecologische voetafdruk van producten te documenteren, bieden DPP’s voor batterijen een gemakkelijke manier om meer te weten te komen over de impact. Dit omvat gegevens over waterverbruik, koolstofuitstoot en energieverbruik. Deze transparantie helpt consumenten om de milieukosten van hun aankopen te begrijpen en moedigt merken aan om betere praktijken toe te passen.
- Duurzame keuzes mogelijk maken: Met toegang tot gedetailleerde materiaalinformatie kunnen consumenten betere keuzes maken. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor batterijen die langer meegaan of die gerecyclede onderdelen bevatten. Merken kunnen deze gegevens ook gebruiken om hun duurzaamheidsinspanningen te benadrukken en zich te onderscheiden in een concurrerende markt.
- Innovaties in ontwerp mogelijk maken: Ontwerpers en fabrikanten kunnen inzichten uit DPP’s gebruiken om te innoveren en duurzamere producten te maken. Door te begrijpen welke materialen en processen de minste impact op het milieu hebben, kunnen ze batterijen ontwikkelen die zowel hoogwaardig als duurzaam zijn.
C_passport® voor batterijen
Aan de slag gaan met DPP’s kan een grote uitdaging lijken. Waar vind je de gegevens? En hoe implementeer je grote hoeveelheden DPP’s? Dat is waar wij kunnen helpen. De eerste stappen zijn eenvoudig te zetten met C_passport® van Cirmar. Het enige wat je hoeft te weten is welke materialen worden gebruikt om producten te maken en wat de uiteindelijke gebruiksoplossingen zijn. Probeer onze gratis proefversie uit of neem contact met ons op om een vliegende start te maken.
Recent Comments