Met de introductie van de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) zitten veel MKBโ€™ers met vragen. Waar moeten we aan voldoen? Wat verstaan we onder duurzaamheid? En niet onbelangrijk: waar gaan we relevante data vandaan halen?

Vooral die laatste vraag is voor veel bedrijven een uitdaging. Daarom gaven we een aantal workshops bij de Rabobank om die bedrijven te laten zien wat er allemaal al mogelijk is, en dat is veel! De kern van onze boodschap: we hebben geen wetgeving nodig om voor onze toekomst te zorgen. Door met het Digitale Productpaspoort aan de slag te gaan, sla je twee vliegen in een klap: structureel verbeteren wordt binnen je bedrijf de standaard en je verzamelt kwantitatieve data voor je CSRD-rapportage.

Die data hebben we al!

De CSRD vraagt om kwantitatieve input: cijfers. Bedrijven die C_passportยฎ gebruiken verzamelen deze data al langere tijd op productniveau. Door de materiaalsamenstelling, einde gebruiksoplossing en afgeleide impact vast te leggen, kunnen zij voor een heel aantal datapunten al input leveren. Zo hebben ze zicht op de huidige situatie รฉn een tool om verbeterstappen te zetten. Precies waar de CSRD om draait.

Circulaire voortgang als input

Hoe gebruik je die input uit C_passportยฎ om je rapportage vorm te geven? Er leiden meerdere wegen naar Rome, een manier is om je circulaire voortgang aan een score te koppelen. In een circulair systeem kun je aan verschillende knoppen draaien om te verbeteren. Door dit vast te leggen in C_passportยฎ kun je hier impact-KPIโ€™s aan koppelen. Vertaald naar een Circulaire score kun je hier intern als bedrijf mee aan de slag รฉn je kunt het opnemen in je CSRD rapportage.

๐Ÿ™ Dank aan alle geรฏnteresseerde deelnemers! Voor de vragen, de aandacht en het feit dat jullie al goed bezig zijn door in dit soort workshops op zoek te gaan naar antwoorden.
LIOFKoenen en CoMadeCircularByโ€ฆVolantisCircular Design GroupFontys Venlo University of Applied SciencesLimburgse Werkgevers Vereniging