De week van de circulaire economie is hét moment om betekenisvolle stappen te zetten naar – je raadt het al – een circulaire economie. In dit artikel leggen we uit waarom Cirmar, dochter van FBBasic, bedrijven ondersteunt op basis van LCA+ (full responsibility). De essentie? Circulariteit draait om materiaalbehoud, daar moet de focus liggen om echt het verschil te kunnen maken.


Een grote opgave behapbaar maken, met eerlijke impactdata.


Je wilt als bedrijf vooruitgang boeken – het liefst ontwerp je al je producten circulair en richt je al je processen circulair in. Daar is veel voor nodig, maar je kunt al snel stappen zetten die écht een bijdrage leveren aan de circulaire economie. En als je dat doet, wil je er natuurlijk ook over communiceren. Veel bedrijven die hier al mee bezig zijn doen dat met een levenscyclusanalyse (LCA). Dat is een uitgebreide analyse van de impact van je product. Wij gaan graag een stap verder en willen tegelijkertijd het berekenen van impactdata toegankelijker maken. Daarom zien wij LCA+ als dé nieuwe standaard voor met name de circulaire economie. En dit is waarom:


1. LCA+: een berekening die zich richt op materiaalbehoud.


Het eerste, meest belangrijkste punt dat we willen maken: circulariteit draait om materiaalbehoud. Emissies worden al decennia gebruikt als graadmeter voor duurzaamheid. De afspraken, vastgelegd in het Greenhouse Gas Protocol (GHG) worden vaak als vertrekpunt gebruikt om impact uit te drukken in de vorm van onder andere CO2-emissies. Dit GHG-protocol kent verschillende niveau’s (scopes), waarbij de op dit moment meest uitgebreide (scope 3) naast uitstoot van het productieproces de impact van onder andere investeringen en transport meeneemt.

De impactdata uit methodes zoals LCA zijn interessant, maar zeggen nog niks over materiaalbehoud. Om écht te meten wat de circulaire impact is van een product, moet je ervan uitgaan dat het materiaal behouden moet blijven voor een volgende kringloop. Kortom: hoeveel materiaal moet je in een volgende kringloop toevoegen om hetzelfde product opnieuw te maken? Daarom berekenen we in C_passport® in eerste instantie de hoeveelheid materialen bespaard voor een volgende kringloop; de indicatoren CO2-emissies, water- en energieverbruik, zijn afgeleide.

Scan om te zien hoe C_passport® werkt.


2. De enige écht circulaire rekenmethode
.


In een oerwoud van keurmerken, standaarden en duurzaamheidscertificaten is het niet vreemd dat je de weg kwijtraakt. Waar moet ik me nou écht aan houden? En hoe weet ik dat ik daadwerkelijk bijdraag aan een circulair economie?


Wij vinden het vanzelfsprekend: circulair ontwerpen en produceren doe je primair voor het behouden van materialen voor weer nieuwe kringlopen. Een berekening van een circulaire impact heeft dan ook alleen zin als je de eerste stap in een nieuwe cyclus meeweegt: hoeveel materiaal, dat in een vorige kringloop verloren is gegaan, moet ik in een volgende kringloop weer toevoegen? Dat gaat veel verder dan een keurmerk, belofte, of certificaat – je laat namelijk zien wat de realiteit is. Als je in kaart hebt gebracht wat die realiteit is, heb je de basis gelegd om je produkten door te ontwikkelen. Doe je dat circulair, dan is de belangrijkste regel: materialen hergebruiken die anders verloren zouden gaan. Daarom leggen we de grens verder, bij LCA+.


3. De circulaire economie versnellen door meer impact te berekenen.

Een ‘gewone’ LCA uit laten voeren doe je niet in een kwartier. Voor de tijd en het bedrag (al snel duizenden euro’s per product), krijg je veel informatie terug. Maar als je flink wat producten verkoopt, is het enorm kostbaar en tijdrovend om inzicht te bieden in al je impactdata. Met LCA+, verwerkt in het C_passport® van Cirmar, heb je in no-time inzicht in de impact van je product. Je hoeft hiervoor alleen de samenstelling en daarmee verbonden gewichten van je product op te voeren, wij doen de rest.

Dat is het startschot om grote stappen te zetten in de circulaire economie. Door snel inzicht te creëren in de materialen die je gebruikt en bespaart en vervolgens wat de milieu-impact van die materialen is, maak je de weg vrij om aan de slag te gaan met verbeteringen. En niet onbelangrijk: je communiceert eerlijk over je impact, zonder voor elk product een LCA uit te hoeven voeren.


De tools zijn er, laten we stappen zetten!

We zien dat steeds meer bedrijven de stap naar circulaire producten zetten, of willen zetten. Dat doe je omdat je een positieve impact wil hebben op de wereld, de vraag krijgt van klanten, of omdat je aan regelgeving wilt voldoen. Misschien zelfs een combinatie van die drie. Wat je motivatie ook is: het is niet moeilijk om te beginnen. Door je producten vast te leggen in een digitaal productpaspoort creëer je inzicht in je impact, met LCA+ als écht circulaire basis voor verbetering.

Wil je de sleutel naar circulaire transities? Laat het ons weten, samen bouwen we een circulaire economie!